Miért vagyok itt?

Talán azért, hogy jól érezzem magam úgy, hogy közben hasznosnak is érezzem magam. Nagyon nehéz erre a kérdésre jól válaszolni. A kapott információk miatt és a tapasztalatszerzés végett talán szemléletet kellene váltanom, de ha mégsem, akkor mindenképpen érdemes lenne átértékelnem a helyzetemet, a romák helyzetét, a szegénységet, a kitörési lehetőséget, s mindenképpen el kellene gondolkodnom a megoldáson. Azt hiszem, kaptam annyi tudást és tapasztalatot, hogy más szemszögből is meg tudjam vizsgálni a helyzetemet, a cigányok helyzetét. Úgy érzem, a tábor segítette a felnőtté válásomat.

Godó Irén írása

A zsúfolt programok, a kevés szabadidő arra volt jó, hogy ne tudjak elkalandozni másfelé, ne tudjak kitérni a roma kérdés elől, s igenis keressem a válaszokat, akarjak válaszokat keresni, sőt akarjak válaszokat megfogalmazni is! Erősödött bennem a cigány öntudat. Felszínre tört belőlem a mélyen lappangó büszkeség, s igenis jó érzés, hogy szívesebben vállalom fel ezek után, hogy cigány vagyok.

Köttettek új ismertségek is, amik a kedélyemet szinten tartották. Belekóstolhattam a csapatmunkába, amit nagyon fontosnak tartok a médiában és a romák közösségeknél egyaránt. Megismerhettem az interjúkészítés előnyét, hátrányát, s főleg azt, hogy egy riportnak leginkább a riportalanyról kell szólnia, s a kérdező csak segíti őt a témában és a témánál maradásban. Nem vezet, csak utat mutat, hogy miről beszéljen az alany. Nekem ez a program egy közösségépítő tréning is volt egyben azon kívül, hogy rengeteg hasznos információt elsajátíthattam.

A Goda testvérek fociznak a 2014-es  BUVERO táborban.

A Goda testvérek fociznak a 2014-es BUVERO táborban.

Az én életemben még nem történtek nagyobb kirándulások. Nem igazán szoktam eljárni diszkóba sem. A Heves megyében található aprócska faluban, Tiszanánán kevés szórakozási lehetőség adódik arra, hogy az ember kikapcsolódhasson. Sem cukrászda, sem diszkó, sem mozi, sem pizzéria nem található a településen. Nemrég épült egy játszótér, amit 12 év alatt vehetnek igénybe azok az gyermekek, akik jól szeretnék érezni magukat. Nem nehéz kitalálni, hogy én már bőven elmúltam 12 éves.

Én például még sosem voltam moziban. Voltam néhány osztálykiránduláson, de önszántamból még nem sikerült eljutnom olyan helyre, ahol igazán jól tudtam volna érezni magam. Ez a médiatábor egy olyan lehetőség, ahol már csak azért is jól esik tartózkodnom, mert külön örömöt jelent számomra, hogy az itt eltöltött idő, nem csupán kikapcsolódásból áll, de összefügg a tanulással is. Az én boldogságomat nagyban befolyásolja az, hogy az adott tevékenység, amit elvégzek, az mennyire hasznos.

* Godo Irene, Godo Katalin

* Godo Irene, Godo Katalin

Elégedett vagyok. Az itt megszerzett élmények és tapasztalatok sokat jelentenek nekem, és szeretném, ha más cigány is tájékozott lenne, ha sokat át tudnék adni abból, amit itt kaptam. Értelmet nyert az, hogy részt kellett vennünk a kötött programokon, hogy nagyon kevés szabadidőnk volt, hogy az elméleti órák után nem mehettünk sétálni a városba, hiszen a városnézés még helyettesíthető, de az a tudás, amit a Panderosa panzió négy fala között szereztünk meg, nem köszön vissza ránk minden utcasarkon.

Ez az élmény, amit itt kaptunk, felejthetetlen, s nem csupán azért, mert kamerák kereszttüzében voltunk.