A romák büszkesége: Tyson Fury, a brit-ír sztárbokszoló

„Büszke vagyok arra, ami vagyok” mondja Tyson Fury, brit-ír bokszoló az utazó gyökereiről. Erős szavak egy nagyon erős embertől. A manchesteri születésű bokszolót generációja egyik legjobb bokszolójának tartják, és készen áll arra, hogy megmutassa erejét a Brit Nehézsúlyú Bajnokságon (British Heavyweight Championship).

Nemrégen jelentették be, hogy még ebben az évben megmérkőzik David Haye brit bajnokkal, egy olyan rangos küzdelemben az Egyesült Királyságban, amilyet évek óta nem látott az ország.

Nevét Mike Tyson amerikai harcosról kapta. Tyson Fury rohamos sebességgel emelkedett fel, a brit sportrajongók körében már kultikus figurának számít.

Tyson-Fury-presser-2013_2971618

Tyson Fury

A növekvő rivaldafény természetesen a rosszakarók megjelenésével is együtt jár, de vannak csak Fury utazó gyökereire reflektáló, etnikai hagyatékát érintő sértő kritikák.

Mindezek ellenére úgy tűnik, Fury-t nem zavarja a dolog: „Mindennap ezt kapom. Többnyire csak Facebook huszárok, és nem szoktam reagálni, mert tudom, hogy fáj nekik, ha én sikeres vagyok.”

205 centijét figyelembe véve nem ér senkit meglepetésként, hogy az ellenségei epés megjegyzéseiket inkább legépelik, mintsem személyesen mondják. Fury előmenetele olyan korszakban jött, amikor az egyesült királyságbeli roma közösségek egyre több figyelmet kapnak a közösségi médiában.

Viszont ellentétben a bokszolóról szóló lelkes újságcikkekkel, az egyesült királyságbeli romákat mélységesen tiszteletlenül mutatták be a Channel4 TV sorozatában, a “My Big Fat Gypsy Wedding-ben.”

A valóságshow a gúnyoson is túlmenő hangnemben mutatta be több roma család történetét, ahogy egy közelgő házasság ünneplésére készülnek elő.

Biztosan nem okoz senkinek meglepetést, hogy Fury nyíltan kritizálta a műsort, és „hamisítványnak” nevezte.

Többször hangoztatta: „Ha az utazó közösségekről minden tudásodat ebből a műsorból szereznéd, rendesen félreismernéd őket.”

Miközben kritizálta a műsor készítőit, Fury a főszereplők feltételezett színészkedésére is rámutatott.

Így egészítette ki mondanivalóját: „Azok az őrült ruhák… egyszerűen tudják, hogy benne lesznek a tévében. Az egész egy nagy színjáték.”

165012893_2511751743001_video-still-for-video-2511751430001

Tyson Fury

Viszont míg a roma bokszoló elítéli a populáris szórakoztatásnak ezt az esetét, kevesebbet mondott a Dale Farm-esetről, amikor több utazó családot lakoltattak ki otthonaikból 2011-ben.

Némileg lemondóan azt jósolta: „Ők [a romák] mindig ezt fogják kapni. Ilyen a világ, amiben élünk.”

De a sivár kilátások ellenére Fury rendíthetetlenül népszerűsíti a saját roma identitását, és majdnem minden egyes nyilvános szereplésekor megemlíti.

„Szeretem az cigányság érzését. Az utazó háttér eltökéltséget ad a győzelemhez, és ahhoz, hogy mélyre ássak” dicsekedett Fury.

A nyerés biztosan szokásává vált már, legutóbb Steve Cunningham ellen nyert kiütéssel a new york-i Madison Square Garden-ben.

Szakmai rekordja eddig valóban makulátlan 21 győzelemmel, vereségek nélkül. Sok munkát és nagyszerű karaktert igényelt az, hogy talpra tudjon állni egy jelentős sérülése után, amit még amatőr karrierje idején szerzett.

Amikor 2008-ban azért versenyzett, hogy az Egyesült Királyságot képviselhesse a pekingi olimpián, Fury-t egy másik bokszoló, David Price javára mellőzték, akivel régóra tartó nyilvános viszályban volt.

Azonban profiként Fury már a 2. helyig szárnyalt, és a küszöbön álló harc Haye-jel lehetőséget ad neki, hogy kiérdemelje az esélyt a világbajnoki címre.

24 évesen Fury-nek még hátravannak a legszebb évei és a folytonos sikerei állandó lehetőséget biztosítanak neki arra, hogy felszólaljon a diszkrimináció ellen, amellyel olyan gyakran találkoznak a hazájában élő romák, illetve akik azokban az országokban élnek, ahol versenyzik.

PA_BOXING-Kent-231241_6361905-4282104

Tyson Fury

Fury nem nélkülözi az inspirációt, de Johann Trollmann története (https://romediafoundation.wordpress.com/2012/02/06/johann-trollmann-sinti-roma-boxer-who-fought-against-nazi-germany/) biztosan tetszene neki.

Fury-hez hasonlóan Trollmann is roma származású volt, és szintén tehetséges bokszoló. Azonban karrierjét és életét kegyetlenül elragadta tőle a náci Németország.

Vallásos emberként Fury ragaszkodik ahhoz, hogy a tehetségével járó gazdagság nem változtatott semmit a hitén, sem azon a kapcsolaton, ami a romákhoz fűzi.

Tudomásul véve az általa űzött sporttal járó veszélyeket, szívbemarkolóan így fogalmazott: „Emberek halnak meg a ringben. Ha valaha bármi történne velem, boldog vagyok, hogy megtaláltam Istent.”