Újabb roma családot támadtak meg

A Vas megyében található Bögötön egy ötgyerekes özvegyasszony házát támadták meg ismeretlenek múlt hétvégén. Betörték a ház ablakát, összetörték a kerítést és petárdákat robbantottak. A házban élő család életveszélyesen megfenyegették, ezért elmenekültek a faluból. Farkas László, Bögöt polgármestere a Tényeknek elmondta, hogy több cigány család is lakik a faluban, eddig soha kerültek konfliktusba a település többi lakosával. A megyében a helyi kisebbsági önkormányzat képviselő elmondása szerint az volt az első alkalom hasonló támadásra.

IMG_5757 copy

Ezt az inzultust ugyanakkor nem szabad egyedi esetként kezeli. A támadások ugyanis abba a határokon átívelő és erősödő szélsőjobboldali mozgalomba ágyazódnak be, melyek végigsöpörtek Közép- és Kelet-Európán, felépítve ezzel egy olyan közös stratégiát és egy szervezetek felett álló hálózatot, mely a helyi roma közösségek terrorban tartását cézte ki célul. Egy regionális problémával állunk szemben, tehát regionális szintű erős és egységes fellépésre van szükség ellene.

Ez az erősödő mozgalom veszélyezteti a békét és a közbiztonságot, ugyanakkor rámutat arra is, hogy a probléma regionális szintű kezelése csakis a kormányzat, a rendőrség, az igazságszolgáltatói szervek és nemzetbiztonsági szervezetek együttes és egységes együttműködésével lehetséges.

A főáramú média kulcsfontosságú szerepet játszik az előítéletek újratermelésében, a félreértések és a kirekesztés konverzálásában. A média alakítani tudja attitűdünket, korlátot szabva ezzel annak, miként észleljünk önmagunkat és másokat. Annak ellenére, hogy a média a társadalmi integrációt és a különböző társadalmi csoportok kölcsönös megértését is elősegítheti, az európai főáramú sajtó roma-ellenes nézeteket jelenít meg, káros sztereotípiákat erősít meg, felülreprezentálja a romákat a bűnügyi hírekben, passzív elszenvedőként mutatja be őket és olyan ábrázolásmódoknak kedvez, melyek a roma embereket egzotikum tárgyaként illettve a „Másik” szerepében festi le. Az állandósuló negatív és kiegyensúlyozatlan médiakép pedig csak még több romaellenes érzelmet szül és tart fenn.

IMG_5875 copy

Friss közvéleménykutatások szerint az európaiak többsége úgy gondolja, hogy a roma emberek károsak a társadalom számára. Még a legjobb szándékú és hiteles hírforrások is gyakran alkalmaznak sztereotipikus képeket. Ezek a negatív ábrázolásmódok a félelem kultúráját és egy olyan válságos helyzetet idéznek elő, mely az előítéletekhez, a diszkriminációhoz és tettleges erőszaknak való kiszolgáltatottsághoz vezet.

Advertisements