Tatabánya –Mésztelep, Hatostelep – Varga Szamanta Judit

 

Sivár környezettel és önfeledten játszó gyerekekkel találkoztunk. Meghökkentő kettősség tükrözi a telepet. Nehezen találtunk olyan családot, aki kamera előtt beszélt volna arról, hogyan készíti fel gyerekét az iskolára. Sokan azzal indokolták azt, hogy csak kamera nélkül nyilatkoznak, mert félnek a Gyámügyi Hivataltól és tartanak a pletykáktól. Úgy érzik csak szégyenkeznének a sorsuk miatt… ahol és ahogyan élnek.

The city of Tatabánya. From Hungarian wikipedi...

The city of Tatabánya. From Hungarian wikipedia.

Egy két gyermekes fiatal édesanya elmondta mindent megtesz azért, hogy gyermekei más sorsra jussanak, mint ő. 16 éves lánya gyors- gépírónak tanul, 11 éves kisfiát bevitte a városi iskolába, hogy jobb képzésben vegyen részt és civilizált környezetben tanulhasson. Az anyukának tavaly november óta nincs munkája, párja néhány napja dolgozik. Bármilyen munkát elvállalnak azért, hogy a tanszerekre és a gyerekek szükségleteire pénzük legyen. “Sikerült elintézni az ingyenes tankönyv csomagot.”- mondja kicsit megkönnyebbülve az anyuka. Beszéltünk a gyerekek lehetőségeiről. “Kitűnő tanuló a kisfiam.” Reménykedve és bizakodva néz a jövőbe.

Mésztelepen sajnos még ilyen sikertörténettel sem találkoztunk. A szegénység nagyobb, az emberek elkeseredettek. Több család is csak negatív tapasztalatokról számolt be. Nincs munka, nincs semmi. Nagy nyomás alatt élnek, számukra hatalmas gondot jelent megvenni a tanszereket vagy akár a mindennapokat túlélni. Dolgoznának, de nem kapnak munkát. Kirekesztve érzik magukat, nemcsak származásuk miatt, hanem a telep miatt is. Egy alig 16 éves fiú azt mondta: “Tatabánya szégyenfoltja Mésztelep… gettó negyednek hívják”….. “Vasazni járunk meg zsugázni.”  Elszomorító egy fiatal srácot hallgatni a munkanélküliségről és arról az ügyeskedéseiről amit muszály megtennie, hogy segíthessen családján.  Ezzel a mondatával tette fel az i-re a pontot. Nem engedheti meg a társadalom azt, hogy aki tanulni vagy dolgozni szeretne ilyen sorsra jusson. A legélesebb képet a társadalomnak a cigányság tartja.

Varga Szamanta Judit

Advertisements