EZ LENNE A MAGYAR GÁRDA VÉGE? – Alastair Watt (Hungarian translation)

EZ LENNE A MAGYAR GÁRDA VÉGE?

A magyar paramilitáris csoport dacol az Emberi Jogok Európai Bíróságának betiltó határozata után

Alastair Watt írása

A magyarok egy része, főleg a nagyszámú roma kisebbség, nagy megkönnyebbüléssel értesült július 9-én az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntéséről, mely szerint helybenhagyják a neonáci paramilitáris csoport, a Magyar Gárdát feloszlató magyar bírósági döntést.

A bíróság úgy ítélte, az egyetlen mód arra, hogy megakadályozzák a 2007-ben, a szélsőjobboldali Jobbik párt katonai szárnyaként megalakult csoport ”fenyegető” tevékenységét, ha törvényen kívül helyezik őket. A betiltás a Magyar Gárda Mozgalmat is érinti, akik állításuk szerint a Magyar Gárda Egyesülettől függetlenül működő szervezet.

A mozgalom furcsamód azt szerette volna elérni, hogy mivel ők nem szervezet, hanem egy mozgalom, ezért az egyesület ellen hozott bírósági döntés őket egyáltalán ne érintse. A bíróság azonban nem követte a mozgalom gyanús logikáját, és kijelentette, hogy a feloszlató határozat a Magyar Gárda minden megjelenésére vonatkozik.

Hozzátették még, hogy a szervezet felvonulásainak engedélyezése faji gyűlöletkeltésnek minősülne, és ez csak egy „alapvetően rasszista” jogrendszerben fordulhat elő.

A határozatban azt is kimondják, hogy a „cigánybűnözés” terminus használata – amit az országban egyre többen alkalmaznak a romaellenes meggyőződésük vagy érvelésük igazolására – rasszista természetű kifejezésnek számít, ami csak a magyar romák elleni gyűlöletet és előítéletet szítja.

Több mint négy év kellett ahhoz, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága meghozza elítélő döntését, miután a Magyar Gárda fellebbezett náluk a Budapesti Fővárosi Törvényszék feloszlatásról szóló határozata ellen, mely szerint a szervezet tevékenysége sérti a kisebbségek emberi jogait.

English: The Magyar Gárda (Hungarian Guard) in...

English: The Magyar Gárda (Hungarian Guard) in Békéscsaba on 06.04.2009, Trianon-day Magyar: A Magyar Gárda Tisza István százada Békéscsabán 2009. június 4-én, a trianoni megemlékezésen. Deutsch: Die Magyar Gárda (Ungarische Garde) in Békéscsaba, am 04. Juni 2009, Ehrentag für Trianon. (Photo credit: Wikipedia)

Bár a Magyar Gárdát – amit Hitler barningeseihez és a magyar Nyilas Keresztesekhez is hasonlítanak, akik a Második Világháború alatt kulcsszerepet játszottak a zsidók, romák és egyéb kisebbségiek náci koncentrációs táborokba való deportálásánál – hivatalosan betiltották és látszólag feloszlatták, a magyar szélsőjobb továbbra is nagy számban képviselteti magát paramilitáris és parlamenti szinten egyaránt.

Az újabb Magyar Gárdához hasonló szervezetek – melyek annyi közös vonást viselnek, hogy lehetetlen nem közvetlen kapcsolatot feltételezni a Gárdával – egyre nagyobb számban bukkannak fel.

2011-ben Gyöngyöspata volt a romák megfélemlítésének és ellenük elkövetett erőszakos cselekedetek epicentruma, ami a számos Magyarországon működő szélsőjobboldali katonai alakulat egyikéhez, a Véderő csoport nevéhez köthető.

Többen megsérültek a romákat ért támadások során, és nagy rendőrségi beavatkozásra volt szükség, hogy megakadályozzák a Véderő paramilitáris kiképzőtáborának létesítését a romák által lakott részén a településnek.

A gondok korábban kezdődtek Gyöngyöspatán, amikor egy másik milícia, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület járőrözött a faluban az állítólagos „roma terror” ellen.

A parlamenti bizottság később megállapította, hogy a feszültségeket számottevően eltúlozták a szélsőjobboldali csoportok, és hogy az ő jelenlétük csak rontott a helyi etnikus megosztottságon, ami azelőtt csak kicsit volt jellemző.

Semmilyen bizonyítékkal nem tudták alátámasztani a Jobbik állításait, mely szerint szükség volt a milíciák járőrözésére, hogy megvédjék a nem-romákat a romáktól.

Ennek ellenére három hétig kampányolt több civil szervezet is, mire a Szebb Jövőért elhagyta Gyöngyöspatát.

Azon a tavasszal, legalább két hónapig tartott a Gyöngyöspatai roma közösségek megszállása. Ezek az önjelölt védelmezők, részeg, zombi-szerű állapotban ellepték a város utcáit, katonai indulókat énekeltek és mindenféle szitkozódó szlogenekkel sértegették a roma férfiakat, nőket, gyerekeket.

Több ízben is erőszakoskodtak, mint például annak a roma nőnek az esetében, aki a járőrözők szüntelen zaklatása miatt idő előtt megszülte gyermekét.

2012 februárjában látogattam el Gyöngyöspatára, amíg a Romédia Alapítványnál dolgoztam. Egy amerikai újságírót kísértünk le, aki szeretett volna többet megtudni az ottani helyzetről, valamint általában a politikai szélsőjobb jelenlétéről Magyarországon.

Sikerült megtenni a jeges-havas kanyargós hegyi utat Gyöngyösig, ahol pár kilométerre a céltól megálltunk egy kávéra. A téli körülmények ellenére a kávézó délben tele volt. A falon mindenféle képek, plakátok és érdemrendek dicsőítették a korábban említett Nyilas Kereszteseket; hátborzongatóan furcsa megálló volt ez utunkon.

Magyar Garda

Magyar Garda (Photo credit: Leigh Phillips)

Gondoltam, ez már egy jelzője a híres Gyöngyöspatán ránk váró eseményeknek. Amikor megérkeztünk, a feszültség jelei szembetűnőek voltak. Ahogy átkeltünk a folyón a település roma felére, már a házakon látható volt a különbség. A belvárosi fűtött kunyhók helyébe összeeszkábált, alig szigetelt lakóhelyeket találtunk a roma negyedben.

A telep közepén található egyik házra feltehetőleg molotov koktélt dobtak, mert a tetőn óriási luk tátongott, és az elszenesedett törmelék még mindenhol ott volt.

Egy helyi roma nő, aki nem szerette volna megadni a személyazonosságát, elmondta, hogy az egész környék retteg a járőrözők visszatérésétől, és többen tervezték, hogy elmenekülnek legalább a faluból, ha az országból nem is.

A városközpontban ellátogattunk két étterembe is, ahol a tulajdonosok azt állították, hogy nekik semmi bajuk a cigányokkal. Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy alkalmaznának-e roma származású munkaerőt, mindkettő gondolkodás nélkül nemmel válaszolt.

Megrendítő volt látogatásunk ezen a településen, ami méltatlan okok miatt vált híressé.

Bár a Magyar Gárda jó eséllyel megszűnik az év végéig, azonban a szimpatizánsaik és követőik továbbra is szabadon garázdálkodhatnak országszerte.

Advertisements