EGYÜTT A NEMZETKÖZI ROMA NAPON

Április 8-án a romák a világ minden táján összegyűlnek megünnepelni a Nemzetközi Roma Napot, ami viszonylag új keletű szokás egy ilyen nagy múltú nép esetében. Annak ellenére, hogy közel ezer éve élnek romák Európában, 1971-ben hívták össze Londonban a romák első világkongresszusát, ahol többek között a Nemzetközi Roma Nap gondolata is megszületett. 1990-ben tették hivatalossá Lengyelországban, és azóta évről évre nő az ünnepségek és megemlékezések száma világszerte. Szinte virágkorát éli ez a hagyomány, holott nem kizárólag a felhőtlen boldogság napja. Természetesen ezen a napon emlékezünk meg a többszázezer ártatlanról, akik a II. világháború során a Parrajimos (roma holokauszt) áldozataivá váltak; szerte a világon gyertyák ezrei gyúlnak tiszteletükre. 

A roma közösségek elleni újabb atrocitások aggasztóan nagyszámú áldozatai felé is ezen a napon fejezzük ki a szolidaritásunkat. A fallal elválasztott szlovák roma közösségtől az egyik napról a másikra kitelepített francia romákon át a Magyarországon és Csehországban gyűlöletből elkövetett gyilkosságokig bárhova nézzünk, azt láthatjuk, van még mit fejlődnie a romák biztonságának a 21. században.

Roma_Day_-_French_evictions

French evictions

Ana, a Budapesten tanuló litván roma diák így fogalmazott: „Nemzetközi Roma Nap van – a súlyos kérdések megvitatásának napja és a fergeteges bulizásé”. Világszerte ezt a kettősséget tükrözték az ünnepségek: míg a legtöbben tánccal, zenével és örömünneppel töltötték a Nemzetközi Roma Napot, sok más megemlékező demonstrációkat és beszélgetéseket szervezett a romák jogairól és azokról a térségekről, ahol ezeket rendszeresen megsértik.

Bulgáriában az Oktatási Minisztérium és az Amalipe Központ az Etnikumközi Párbeszédért és Toleranciáért (Amalipe Center for Interethnic Dialogue and Tolerance) kerekasztal-beszélgetést szervezett a roma integrációról Szófiában. Az eseményen résztvevő roma tanárokon, egyetemistákon és főiskolásokon kívül a fiatalabb korosztályhoz tartozók is kezdenek csatlakozni a Nemzetközi Roma Nap rendezvényeihez. 

Az idei ünnepet megelőző napokban mi Budapest utcáit jártuk, hogy megtudjuk, hogyan éreznek a roma fiatalok a Nemzetközi Roma Nappal kapcsolatban. Mindez kiderül itt látható exkluzív videónkból.

VIDEO

Eközben április 7-én London változatos helyszínein – többek között a nagykövetségek előtt – különböző nemzetekhez tartozó roma csoportok gyűltek össze, hogy békésen demonstráljanak a romákat érő rasszizmus és erőszak ellen.

Egy nappal korábban John Kerry, az Egyesült Államok külügyminisztere hivatalos állásfoglalást adott ki Obama elnök nevében: „Ezen a napon a roma kultúra gazdagságát és társadalmaink sokszínűségéhez adott hozzájárulását ünnepeljük”. Továbbá ismét megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét a romák – különösen az európai romák – támogatásában. A külügyminiszter figyelmeztetett: „A romák kirekesztését és izolációját világosan illusztrálja, hogy egyes roma falvakat fallal zárnak el a szomszédos településektől, és roma családok teljes közösségeit lakoltatják ki otthonaikból. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül e súlyos aggodalomra okot adó fejleményeket”.

Az Egyesült Államok határaitól északra, a kanadai Torontóban a Nemzetközi Roma Nap alkalmából a 2006-os Kanyarog az út: Egy cigánykaraván meséi című filmet vetítették. Az eseményen a helyi parlamenti képviselők és a helyi roma közösség tagjai együtt ünnepeltek.

Visszatérve Európához, az ünneplés Prágában, a cseh fővárosban visszafogottabb képet mutatott: az emberek gyertyát gyújtottak a Lichtenstein Palota előtt (lásd lenti képünket), a svéd nagykövetségre pedig kitűzték a roma zászlót.

Robert Rustem az Európai Romák és Utazók Fórumának titkára szenvedélyes hangú és végső soron optimista üzenetet adott közre. Mindenekelőtt kijelentette, hogy az európai romák jelenlegi helyzete – az, hogy minden tíz romából nyolc szegénységben él – ellentmond a 21. századba vetett hitnek.

Roma_Day_-_London_Bulgarians

International Roma Day in London by Bulgarian Roma

Az emberi jogok védelmezőire áttérve kifejtette, hogy némelyikük az áldozatokat hibáztatja, a támadókat pedig felmenti, majd arra figyelmeztetett: „bárhol történjen jogtalanság, az mindenhol fenyegetést jelent a jogra nézve”. Rustem arra buzdította a romákat, használják fel ezt a napot a nem romák mozgósítására. Roma társainak címezve nyomatékosan hangsúlyozta: a nem romákban „szövetségeseinket kell üdvözölnünk” a kirekesztés, a gyűlöletből elkövetett bűncselekmények és az előítélet elleni harcban. Előrevetítve a kort, amikor – megszabadulva attól, hogy másodrendű állampolgárok legyenek – a romák győztesen kerülnek majd ki küzdelmükből a kontinens legnagyobb részén, Rustem arra buzdított minden romát és nem romát, hogy „álljanak a történelem helyes oldalán”.

Bárhol is légy, bárhogyan is ünnepeld a Nemzetközi Roma Napot, reméljük, hogy ma valamilyen formában ki tudod fejezni büszkeségedet roma identitásodra, barátaidra, családodra, munkatársaidra.

Opre Roma!

Advertisements