FIATAL ROMA MŰVÉSZEK ESÉLYE A SIKERRE- BERLINTŐL BUDAPESTIG

2012, szeptember 10.

Fiatal, magyar és német roma művészek kapnak esélyt arra, hogy megcsillogtassák tehetségüket, egy széleskörű projektnek köszönhetően, amely média szervezeteket kapcsol össze Budapesten és Berlinben.

 A ROMArts kezdeményezés a 15 és 21 év közötti romákat bátorítja arra, hogy megmutassák kreatív oldalukat. A művészet iránt érdeklődő fiatalokat profi roma művészekkel összehozva egy workshop-sorozat erejéig, a projekt arra tesz kísérletet, hogy a fiatalok munkáiból egy közösségi üzenetet hozzon létre. Hosszútávú célként e fiatal roma művészek saját kulturális identitását kívánja kifejleszteni a média különböző eszközeinek segítségével.

Fiatal romák alkotnak a berlini ROMArts projekt megvalósítása közben.Fotó: Turna Krisztina, Copyright: CultureDemocracy

A CultureDemocracy Association vezetése alatt sikeresen megvalósult már a ROMArts pilot verziója, amit egy egyhetes kiállítás koronázott a berlini Pankowban. Hét fiatal roma művész négy napot töltött azzal, hogy egy workshop keretein belül, mind egyéni, mind csapatmunkában, létrehozza a kiállítás alapműveit. A művek a film, a videó és a vizuális művészet eszközeivel közösen fogalmazzák meg a fiatalok gondolatait saját kultúrájukról és identitásukról.

A berlini művészvilág élénk érdeklődést mutatott a ROMArts kiállítás iránt.Fotó: Turna Krisztina, Copyright: CultureDemocracy

A ROMArts alapfókuszában a művészi alkotás és a párbeszéd áll, ezekkel törekszik minél több ember elérésére és bevonására. A résztvevők ötleteiből kreatív projektek születnek, amelyekben a vizuális media és hang, valamint az önéletrajzi ihletésű információk alkotják a kortársakkal való együttműködés alapját. A projekt célja az, hogy a roma fiatalokat egy olyan gondolkodásmódra ösztökélje, amely szakít a hagyományos kulturális sztereotípiákkal és különböző, egyedi művészi elvekbe és tevékenységekbe csatornázza etnikai önazonosságukat.

 A ROMArts egyik fő célkitűzése az, hogy a fiatal, hátrányos helyzetű romáknak nagyobb hozzáférést engedjen a művészethez és az alkotáshoz, azáltal, hogy kapcsolatba hozza őket a profi roma művészekkel. A remények szerint ez hozzásegíti őket egy erősebb, elkötelezett identitás kialakításához, és ez az, ami a CulturalDemocracy meglátása szerint a ROMArts projekt demokratizáló eleme.

A ROMArts esélyt ad a fiatal romáknak arra, hogy felfedezzék kreativitásukat és alternatívát találjanak az őket sújtó sztereotípiákra.

Szauder Dávid, a Cultural Democracy munkatársa, így fogalmaz: “A ROMArts segíti a fiatal roma művészeket abban, hogy képességeikhez nagyobb önbizalommal és önmegvalósító szándékkal álljanak. Ezáltal képessé lesznek arra, hogy ne a hagyományos kulturális határokon belül gondolkodjanak. Először szégyenlősek voltak, és nem akartak arról beszélni, hogy számukra mit jelent romának lenni”- mondja Szauder, a szervezet művészeti igazgatója. “De amikor beindult a projekt, felfedezték, hogy mindannyiuknak megvannak a saját élményei, gyökerei és ez segített nekik abban, hogy megfogalmazzák művészi mondanivalójukat.

Szauder Dávid, a projekt művészeti igazgatója. Fotó: Turna Krisztina, Copyright: CultureDemocracy

“Tele vannak energiával és annyira nyitottak, hogy ezt el sem tudtam volna képzelni. Nem csak ülni akarnak és várni a csodát, hanem ott lenni, és megtanulni, hogyan használjanak egy kamerát, hogyan készítsenek el egy interjút, kíváncsiak mind a technikai részletekre, mind a kreatív munkára, és arra, hogyan tudják megfogalmazni üzeneteiket a művészet segítségével.” Az egyik videó, amely a projekt keretein belül készült, hozzáférhető ezen a linken.

A kezdeti ROMArts számára azon berlini roma fiatalok élményei jelentették a legfőbb inspirációt, akik a Roma Holokauszt Emléknapon vettek részt. “Olyan volt az az élmény számukra, mint egy tükör”- mondja Szauder. “Ez az ő történelmük, és elgondolkodtatta őket, mind a múltjukkal, mind a jövőjükkel kapcsolatban.”

 Úgy tűnik, hogy a nácizmus idején történt, félmillió áldozatot követelő roma népirtás, bármennyire is felfoghatatlanul nagy tragédia, mégis átdolgozható lelkesedéssé, tehetséggé és a jövőbe vetett hitté. A magyar és német romák közös erővel törekednek arra, hogy kreativitással viszonyuljanak a körülöttük lévő világhoz és ahhoz, hogy ők milyen helyet tölthetnek be benne.

A ROMArts projekt résztvevői inspirációt találtak műveikhez azáltal, hogy beszélhettek a holokausztról. Fotó: Turna Krisztina, Copyright: CultureDemocracy

Advertisements