Tűzvész növeli a roma menekültek nyomorát

Etnikai viszályok és konfliktusok, menekülés a dühöngő pokolból , reménykedés, hogy a béke megszületésével rendeződnek a viszonyok és aztán újra tűzvész és menekülés. Ilyen kíméletlen sorssal szembesülnek a montenegrói Konik I tábor menekültjei. 13 évvel a podgoricai fővárosba érkezésük után 850 ember reménykedett egy biztonságot nyújtó otthonban, és tett próbát akaratból és bátorságból nap mint nap, nem kis megpróbáltatásokkal szembesülve.

Az élet mindig kemény és megalkuvás nélküli volt a podgoricai Konik 1 roma meneküljeinek. Kép: Romedia Alapítvány

A múlt hónapban hirtelen gyorsasággal terjedő tűzvész terjedt szét a táborban: 29 menekült lakta kunyhó égett porig a közösségi központtal és ifjúsági klubbal, valamint a Vöröskereszt és számos roma civil szervezet irodájával együtt. Szerencsére haláleset nem történt, azonban szinte az összes ingóság és holmi a tűz martalékául esett. Több mint 150 roma család vált hajléktalanná és újonnan menedék keresővé.

A múlt havi tüzet a Konik 1-ben hatalmas pusztítás követte. Kép: un.org.me

A Podgoricába érkezésük kiváltó oka a 1998-99-es brutális koszovói polgárháború utóhatásaiban keresendő. A nulláról indulva, ez a kataklizma továbbra is ugyanolyan kitaszítottaknak nyilvánította őket, mint háború előtti életükben valaha. Sivár élet, megalkuvás nélküli környezet az, ami számukra a Konik I-et jelenti: ijesztő menedék, hideg és nedves havas telek; elviselhetetlen nyári hőség és pára összezsúfolódott emberekkel, nagy tömegekben, mindez egészségtelen körülmények között.

Ugyanilyen nem mindennapi kihívásokkal szembesült közülük Selija Hisenaj. A harmincéves Istok faluból érkező hétgyermekes anyát, most újra próbára teszi az élet: a tűzben odaveszett valamennyi hivatalos irata és pénze is. Tíz perc elegendő volt ahhoz, hogy a lángok elnyeljék az összes holmiját; jelenleg családjával egy sebtében épített sátorfaluban laknak, várva az állandó letelepítésre a montenegrói hatóságoktól. Az egyetlen pozitívuma az esetnek talán az volt, hogy semmilyen a romák ellen irányuló szándékosságra utaló jelet nem találtak.

A tűz utáni sürgősségi sátor falu, amely a menekültek ideiglenes menedékeként szolgál. Kép: Stamford Advocate

Máris napvilágot láttak olyan hatóságokat bíráló állásfoglalások, melyek szerint elhanyagolható és egyben túl lassú volt a menekültek megsegítése az elmúlt években. A „Roma Women’s Heart Organisation” (Roma Asszonyszív Szervezet) tagja, Behia Ramovic is részese volt a Romedia Alapítvány által tavaly készített „Mundi Romani” filmsorozat különleges kiadásának, amelyben maró kritikával számolt be Konik I-es tapasztalatairól. „ A táborban szörnyűek az életkörülmények. Az emberek itt sokkal rosszabbul élnek, mint azok, akik már betagozódtak a montenegrói társadalomba. Hatalmas problémákkal küszködünk a munkában, egészségügyben és ellátásban is. Katasztrofális a mindennapi életünk.”

Sok roma gyermek otthona ma a Konik 1 tábora. Kép: Romedia Alapítvány

Az idősebb generációból való Nura Bezjaku frusztráltságának adott hangot, ami nem hagyja nyugodni a táborban. „Semmilyen segítséget nem kapunk. Ha legalább iskolába járhatnának gyermekeink, vagy ha lenne munka, akkor tudnánk magunkon segíteni. A legjobb az lenne, ha megnyitnák a határokat, hogy a nyugati országokba mehessünk, mert itt aztán nincs élet.”

Az alapvető azonosító okmányok hiánya nagy problémát jelent a roma menekültek számára. A legutóbbi tűzeset még védtelenebbé tette őket. Számos roma család, akik elmenekültek Koszovóból, egyáltalán nem rendelkeztek azonosító iratokkal, akiknek pedig volt, most a tűz martalékává lett. A tény hogy a hatóságoknál történő hivatalos bejegyzésük nem tud megvalósulni, lehetetlenné teszi a Konik I-es menekült romák számára, hogy olyan alapvető szolgáltatáshoz jussanak, mint egészségügy, oktatás vagy munka. Ez egy olyan ördögi kör, ami szüntelenül újratermeli az állandósuló munkanélküliséget és a szörnyű szegénységet.

Egy összefogás keretében a cél a források összegyűjtése a letelepítéshez: a Decade for Roma Inclusion Alapítvány a programban kormányok és segélyszervezetek együttműködését sürgeti. Eddiga montenegrói Kisebbségi Jogok Minisztériuma, a török kormány, a Vörös Félhold tettek ígéretet arra, hogy sürgősségi pénzügyi támogatást biztosítanak. Valószínűleg Németország is 50,000 eurós hozzájárulással segít be a nemzetközi együttműködésbe.

Roma képviseleti szervezetek a montenegrói hatóságokat és már kormányokat sürgetnek a tűz utáni mielőbbi újjáépítési költségek és segélyek nyújtására. Kép: Al-Jazeera

Az Alapítvány Titkársága arról is beszámolt, hogy Magyarország, Horvátország, Románia, és Spanyolország megbízottjai is elkezdték a munkálatokat az országaikban történő egyeztetés előmozdítására,, hogy a Konik I menekültjeinek újra letelepítése nemzeti erőforrásokból is segítséget kapjon.

Eredetileg a Konik I átmeneti megoldásként született meg, a koszovói polgárháborúból kialakuló humanitárius krízis orvoslására. a végleges megoldás azonban 13 év óta még mindig várat magára. A roma menekültek közössége továbbra is sarokba szorítottnak, kisemmizettnek és hajléktalannak érzi magát.

Milyen jövő vár a Konik 1-ben lakó roma menekültekre? Kép: Romedia Alapítvány

Advertisements