Pharrajimos, a Roma Holokauszt emléknapja

Egy tikkasztó nyári estén, amint a Nap éppen lemenőben volt, több mint 1500 ember gyűlt össze a Duna partján, emlékezve a Roma Holokauszt áldozataira. Nagykövetek, művészek, aktivisták, vallási vezetők és zenészek együtt emlékeztek romákkal együtt a Nehru-parton arra a több mint félmillió áldozatra, akiket a náci rezsim ölt meg a II. világháború során.

A Roma Holokauszt nap egy megrendítő keveréke volt a halottakra való méltóságteljes megemlékezésnek, és a roma kulturális élet ünnepének. 1944. augusztus 2-án az SS-parancsnok Heinrich Himmler parancsára kiürítették az auschwitzi „cigánylágert”, 2900 embert a gázkamrákba küldve. Így vált augusztus 2. a Roma Holokauszt emléknapjává, bizonyítva azt, hogy a tragikus múlt reményt adhat egy bíztató jövőre.

Több mint 1500 ember emlékezett a Roma Holokauszt áldozataira Budapesten. Fotó: Romédia Alapítvány

John Griffin, Ausztrália és Ilan Mor, Izrael nagykövete, valamint az Egyesült Államok, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Franciaország és Svédország nagykövetségeinek képviselői is az emlékező tömegben voltak. Nem Budapest volt az egyetlen hely, ahol ünnepség zajlott, többek között Londonban, Berlinben, Párizsban, Bukarestben, Dublinban és Strasbourgban is megemlékezéseket tartottak, csakúgy mint közel 100 további magyar településen.

Több diplomáciai méltóság is helyet foglalt az emlékező tömegben. Fotó: Romédia Alapítvány

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke ugyan egyéb, korábban lekötött elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni, őt képviselve azonban Gróh János olvasta fel az elnök üzenetét, amelyben Áder János a Roma Holokausztot „felfoghatatlannak” nevezte. A romákat sújtó népirtás épp annyira súlyos vétség, mint amit a nácik a zsidók ellen elkövettek. Az elnök szolidaritását fejezte ki a roma közösséggel, és hangsúlyozta, hogy a mártírok emlékére békében kell élnünk egymással.

A további felszólalók kiemelték, hogy felül kell kerekedni a Roma Holokauszt tagadásán. Daróczi Ágnes aktivista, a Roma Bölcsek testületének tagja hangsúlyozta, hogy a romákkal szembeni népirtás soha nem kapott akkora figyelmet, mint a zsidók tragédiája. Sürgette, hogy az oktatásban a Roma Holokauszt megjelenjen, fokozottabb figyelmet kapjon, és párbeszédet sürgetett a zsidó és roma túlélők és leszármazottaik között.

John Griffin ausztrál nagykövet elhelyezte koszorúját a Roma Holokauszt áldozatainak emlékműjénél. Fotó: Romédia Alapítvány

A budapesti főrabbi, Köves Slomó hangsúlyozta, hogy a Holokauszt minden egyes áldozata egyformán fontos. Továbbá kiemelte annak fontosságát, hogy a fenyegetett népcsoportok tudjanak küzdeni, és túl tudjanak lépni félelmeiken.

Köves Slomó budapesti főrabbi üdvözli az egybegyűlteket. Fotó: Romédia Alapítvány

Csík Benedek roma vallási vezető támadta a a Roma Holokausztot tagadókat. „Mondjátok el a magyaroknak és az egész világnak a teljes igazságot! A kormányoknak és az Európai Uniónak biztosítania kell, hogy az emberek megértsék ezt a tragédiát.”

Csík Benedek roma lelkész egy érzelmekkel átfűtött beszédet és imát mondott. Fotó: Romédia Alapítvány

Szentandrássy István roma festőművész azt mesélte el, hogy csak most volt bátorsága a Holokausztról egy képet festeni, és saját elmondása szerint ez egy rendkívül nehéz folyamat volt. Szerinte minden embernek festenie kellene egy képet a Holokausztról, hogy jobban megértse és átérezze a tragédiát.

Bódi Guszti roma zenész szerint a Roma Holokauszt egyformán fontos a múlt és a jövő szempontjából. „A megtörténtekre való emlékezés kifejezetten fontos a túlélés szempontjából. Azonban a jövő igen nehéznek tűnik. Sok híres író, művész és zenész próbálja javítani a romákról az emberek fejében létező képet, hogy felül tudjunk emelkedni a sok negatívumon. Ez a küldetésünk.”

Bódi Guszti (középen, fekete zakóban) nagyon elhivatottnak tűnt a rendezvény során. Fotó: Romédia Alapítvány

Több híres roma zenész, így Gáspár Laci és a Szilvási Gypsy Folk Band is felléptek a rendezvényen.

Gáspár Laci is fellépett az eseményen. Fotó: Romédia Alapítvány

Koszorúkat helyeztek el a Roma Holokauszt Emlékműnél a köztársasági elnök, a jelen lévő nagykövetségek, az Emberi Erőforrás Minisztériumának, a politikai pártoknak, és számos szervezetnek, így a Romédia Alapítványnak képviselői, csakúgy mint további magánszemélyek.

Koszorúkat helyeztek el a Roma Holokauszt áldozatainak emlékműjénél. Fotó: Romédia Alapítvány

Ahogy elkezdett alkonyodni, a beszédek átadták helyüket a zenének és a költészetnek, és érezni lehetett a gyász mellett a reményt is a levegőben, hogy egy olyan hatalmas tragédia, mint a Roma Holokauszt után valami jó dolognak, változásnak kell következnie.

Jövőbe vetett remény. Fotó: Romédia Alapítvány

A Romédia Alapítvány hamarosan elindítja „A Requiem Auschwitz-ért” elnevezésű projektjét, ami egy nagyszabású európai rendezvénysorozat része. A kezdeményezés arra vállalkozik, hogy felhívja a figyelmet a romák szenvedéseire a népirtásidején.

Ennek a sokoldalú erőfeszítésnek az a célja, hogy az oktatás és a kultúra eszközeinek használatával újra összekösse Európa Roma és Szinti lakosságát a holokauszt örökségével és ezáltal elősegítse a nagyobb megértést és toleranciát velük szemben, valamint hozzásegítse őket, hogy kezelni tudják azon kihívásokat, amikkel szembe kell nézniük napjainkban.

A projekt nemzetközi partnerei:

ALFA Foundation/International Gypsy Festival (Hollandia), Romano Kher National Centre (Románia) for Roma Culture, Philarmonischer Verein der Sinti und Roma (Németország), Slovo 21 (Cseh Köztársaság), Roma People Association (Lengyelország) és a Romedia Foundation (Magyarország).

További információért klikkeljen az alábbi linkre: http://www.requiemforauschwitz.eu/ vagy látogasson el Facebook oldalunkra.

Advertisements