Settela Steinbach, egy elfelejtett szinti-roma történet

Anna Maria, vagy ahogyan mi ismerjük, Settela Steinbach 1934. december 23-án született egy lakókocsiban Buchtenben, Limburgban, egy utazó, népes szinti-roma család tagjaként. Édesapja kereskedő, emellett kiváló hegedűs volt, édesanyja leginkább a lakókocsi háztartását vezette. Faluról falura vándoroltak a családdal munkát keresve Hollandiában, ám a helyi hatóságok semmit sem tettek annak érdekében, hogy borzalmas életkörülményeiken változtassanak: ami az utazó romák megállói során Settela családjára várt, arra leginkább a „rettenetes”, „élhetetlen” szavak voltak jellemzőek. A falvak inkább csak szerettek volna megszabadulni tőlük…

Settela családja Németországból származott, éppen ezért a kislány valószínűleg sokat hallott családjától az egyre romló német körülményekről. 1933 után számos szinti-romát akaratuk ellenére sterilizáltak, 1935-ben elvették német állampolgárságukat, majd koncentrációs táborokba zárták a közösségeket, és egy sor további diszkriminatív rendelkezést hoztak és hajtottak végre ellenük. Settela és családja Hollandia 1943-as megszállása után az eidhoveni gyűjtőtáborban, 1200 emberrel élt együtt, amely egy volt a 27 Hollandia területén felállított gyűjtőtáborok közül.

A westerborki koncentrációs tábor barakkjai egy őrtoronyból. A fénykép a WWII Image Bank – Weterbork Memorial Centre tulajdona.

1944. május 14-én a rendőrség különleges parancsot kapott, amely szerint az összes cigányt a westerborki tranzittáborba kell áthelyezni május 16-ig. Settela családja és nagynénje, Theresia reggel négy órakor lett letartóztatva és azonnal elszállították őket a westerborki gyűjtőtáborba, további 574 emberrel együtt. Közülük két család 64 tagja rendelkezett külföldi, főleg svájci és olasz útlevéllel, így őket, valamint a tévesen letartóztatott „nem-cigányokat”elengedték.

A maradék 246 ember – akit cigánynak találtak – keleti irányba, vasúti vagonokban elhagyta a gyűjtőtábort Auschwitz-Birkenau felé.

A szinti-romák, köztük Settela családja, a 12.-17. közötti áruvagonokban voltak. Albert Konrad Gemmeker táborparancsnok utasítására felvételek készültek a vagonbaszállás pillanataiban, így Settela arcát is megörökítették, amint félelmet tükröző arccal néz ki a vagonból, mielőtt az elindul Auschwitz-Birkenau felé. A felvétel az alábbi linken, a videóra kattintva elérhető: http://www.romasinti.eu/#/SettelaSteinbach/Westerbork. Az archív felvételeket egy zsidó származású operatőr, Rudolf Werner Breslauer készítette, mintegy dokumentálva Albert Konrad Gemmeker parancsait. A felvételek a Netherlands Institute for Sound and Vision tulajdonát képezik.

A holland szinti-romák 1944. május 21-én érkeztek meg Auschwitz-Birkenauba. A cigányoknak fenntartott táborrészben éltek, ahol Dr. Jozef Mengele, a hírhedt tábori orvos emberi kísérleteit végezte, elsősorban roma és szinti gyerekeken és ikreken.

1944. július vége és augusztus eleje között a tábor ezen részét „kiürítették”, közel 29oo romát és szintit munkaképtelennek nyilvánítottak, és a gázkamrákban kivégezték őket. Settela Steinbach édesanyjával, valamint két lány- és két fiútestvérével együtt valószínűleg az 1944. augusztus 3.-ra virradóra éjjel halt meg Auschwitz gázkamráiban.

Settela szomorú pillantása a záródó vagonok között híressé vált az egész világon: a Westerbork koncentrációs táborban készült felvételek filmekben és könyvek képein bejárták az egész világot. A „lány a kendőben” a zsidók üldöztetésének szimbólumává vált. Az 199o-es évek elején egy holland újságíró, Aad Wagenaar részletes kutatásba kezdett és felfedezte Settela valódi gyökereit, és azt az igazságot, hogy ő valójában nem zsidó, hanem egy szinti-roma lány volt. Ideje, hogy mi, akik őrizni kívánjuk Settela Steinbach emlékét, méltó módon emlékezzünk mind őrá, mind a koncentrációs táborokban meggyilkolt szinti-romákra.

Settela Steinbach rémült arccal kitekint az Auschwitz irányába induló vonatból. A fénykép a WWII Image Bank – National Institute for War Documnetation tulajdona.

2012-ben, 68 évvel Settela halála után Roma közösségek országszerte emlékeznek augusztus 2-án az elfelejtett, kevéssé kutatott, sokszor eltagadott szenvedések történeteire, egy szimbólummá vált helyen, amelyet civilek emeltek az emlékezés és az emlékeztetés konkrét céljával.

Tarts velünk és emlékezz a Pharrajimos áldozataira augusztus 2-án, a Nehru-parton (a Bakáts tér közelében), este 6 órakor!

Forrás: http://www.romasinti.eu/#/SettelaSteinbach

A Romédia Alapítvány hamarosan elindítja „A Requiem Auschwitz-ért” elnevezésű projektjét, ami egy nagyszabású európai rendezvénysorozat része. A kezdeményezés arra vállalkozik, hogy felhívja a figyelmet a romák szenvedéseire a népirtásidején.

Ennek a sokoldalú erőfeszítésnek az a célja, hogy az oktatás és a kultúra eszközeinek használatával újra összekösse Európa Roma és Szinti lakosságát a holokauszt örökségével és ezáltal elősegítse a nagyobb megértést és toleranciát velük szemben, valamint hozzásegítse őket, hogy kezelni tudják azon kihívásokat, amikkel szembe kell nézniük napjainkban.

A projekt nemzetközi partnerei:

ALFA Foundation/International Gypsy Festival (Hollandia), Romano Kher National Centre (Románia) for Roma Culture, Philarmonischer Verein der Sinti und Roma (Németország), Slovo 21 (Cseh Köztársaság), Roma People Association (Lengyelország) és a Romedia Foundation (Magyarország).

További információért klikkeljen az alábbi linkre: http://www.requiemforauschwitz.eu/ vagy látogasson el Facebook oldalunkra.