A Raoul Wallenberg Egyesület is támogatja a Requiem Auschwitzért rendezvénysorozatot

Immár a Raoul Wallenberg Egyesületet is támogatóink között tudhatjuk a Requiem Auschwitzért rendezvénysorozatot illetően. Cselekedetei, hőstettei révén Raoul Wallenberg méltán nevezhető a második világháború egyik legnagyszerűbb alakjának. Hogy valójában ki is volt ő, az kiderül blogbejegyzésünkből.

1944 júliusában Winston Churchill brit miniszterelnök levelet írt külügyminiszterének, amely szerint “semmi kétség, hogy a zsidók magyarországi üldöztetése és ellenséges területekről való kiutasításuk valószínűleg a legnagyobb és legborzalmasabb bűntett, amelyet valaha is elkövettek a világ történelme során”.

Az 1912 augusztusában, a Stockholm közelében található Lidingo községben született Raoul Wallenberg a magyarországi zsidók hőseként és megmentőjeként vált ismertté a második világháború náci megszállása idején. Ekkor már V. Gustav svéd király szinte könyörgött Horthy Miklós kormányzónak, hogy avatkozzon be és gátolja meg a zsidók, romák és más kisebbségek ellen irányuló náci népirtást. Horthy Miklós kormányzósága idején több, az 1935-ös Nürnbergi törvények szellemében született diszkriminatív intézkedést fogadtak el Magyarországon, több olyan népcsoport üldöztetését legalizálták, mint például a zsidók, a romák, a színesbőrűek, a fogyatékkal élők, a homoszexuálisok és más “fajilag idegen vérű” csoportok. 1941-től kezdte meg rendszeres utazásait Raoul Wallenberg Magyarországon üzleti partnere, Lauer Kálmán megbízásából, aki meglehetősen aggódott Budapesten élő távoli rokonaiért.

Raoul Wallenberg, a svéd megmentő. Forrás: http://www.raoulwallenberg.net/press/holocaust-survivors-campaign/

Magyarország 1940-ben csatlakozott a tengelyhatalmakhoz, így részt vett a nácik Szovejetunió elleni inváziójában is, emiatt igen “kockázatos” helyzetben találta magát a tengelyhatalmak utólag sorsdöntőnek bizonyuló vereségének köszönhetően. Miután világossá vált, hogy Magyarország a vesztesek oldalán áll, Horthy titokban béketárgyalásokat kezdett a britekkel és az amerikaiakkal. Amint ez Hitler tudomására jutott, a nácik azonnal megszállták Magyarországot, Horthyt eltávolították a hatalomból, helyére pedig a Szálasi vezette nyilaskeresztesek kerültek, így a zsidók, romák és a többi kisebbség sorsa megpecsételődni látszott. A hírhedt “Endlösung” (végső megoldás) keretében megkezdődött a zsidók, romák és mások koncentrációs táborokba történő könyörtelen deportálása, Adolf Eichmann felügyeletével. Amikor a rémisztő magyar helyzetről szóló hírek kiszivárogtak, a Háborús Menekültügyi Hivatal azonnal reagált: Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök megbízta Iver C. Olsent, hogy találjon valakit, aki diplomáciai védettség alatt megszervezi és végrehajtja a mentőakciót.

A választás Raoul Wallenbergre esett.

Mire az egész misszió megindult, a zsidó népesség egyharmada, 230 000 ember  már deportálásra került. Majdnem mindenkit Auschwitz-Birkenauba szállítottak, hogy ott aztán megöljék őket. Wallenberg feladata, hogy embereket mentsen meg a látszólag megállíthatatlan tömegirtás elől, félelmetesnek bizonyult.

Svéd kollégájával, Per Angerrel együtt megkezdte a védőútlevelek kiosztását, amelyek igazolták, hogy tulajdonosaik svéd állampolgárok, és ezáltal mentesülnek a deportálás alól. Első körben 1500 útlevelet osztottak szét, főként azok számára, akik rendelkeztek svéd felmenőkkel vagy üzleti kapcsolatokkal. Ráadásul a védőútlevéllel rendelkezők számára nem volt kötelező a sárga Dávid csillag viselése sem.

A náci mészárlás a nyilasok hathatós támogatásával egyre erősödött, csakúgy, mint Wallenberg mentési erőfeszítései. Budapesten 25 ingatlant bérelt, amelyekre kitűzte a svéd zászlót, és az épületeket különböző nevekkel látta el, úgy mint például “Svéd Könyvtár” és hasonlók. Ezen épületek deportálásra várók ezreinek nyújtottak menedéket. Az épületek megtévesztő fedőnevei teljesen félrevezették a nácikat.

Wallenberg egyre több zaklatásnak volt kitéve, hiszen hőstetteinek híre gyorsan terjedt. Egy túlélő visszaemlékezése szerint felszállt az Auschwitz felé induló vonatra, és ott kezdte el szétosztani az útleveleket. A nyilaskeresztesek rálőttek, de ő folytatta mentőakcióját, és minden útlevél-tulajdonost megkért, hogy kövessék őt a közelben álló kocsikhoz. Ezzel az akcióval Wallenberg legalább száz életet mentett meg.

Amint a háború vége egyre inkább közeledni látszott, annak érdekében, hogy megvédje a már brutálisan lecsökkent lélekszámú kisebbségeket, kikényszerítette az Eichmann és a nyilasok által tervezett halálmenet leállítását.

Budapest 1945-ös szovjet ostroma véget vetett a náci uralomnak és brutalitásnak, de az, hogy mi történt ezek után Raoul Wallenberggel, egy megoldatlan rejtély maradt.

Disznólábakat akasztottak a Wallenberg szoborra. Fotó: Szigetváry Zsolt

Akárhogyan is történt, Wallenberg végső áldozatára szerte a világon emlékművek és szobrok emlékeztetnek. A dolog szomorú aktualitása, hogy néhány hónappal ezelőtt szélsőséges csoportok disznólábakat akasztottak Wallenberg budapesti szobrára. Az antiszemita töltetű (a vallásos zsidók nem esznek disznóhúst, erre utalhatnak a disznólábak) akció szomorú és negatív fényt vet a Raoul Wallenberg emlékévre. Mindazonáltal szerencsére a legtöbb ember számára, akiket vagy akinek családtagjait megmentette, Raoul Wallenberg szívükben hősként fog élni örökké.

Raoul Wallenberg idén ünnepelné születésének 100. évfordulóját, azonban hőstetteire még évszázadok múlva is emlékezni fognak.

A Romédia Alapítvány hamarosan elindítja „A Requiem Auschwitz-ért” elnevezésű projektjét, ami egy nagyszabású európai rendezvénysorozat része. A kezdeményezés arra vállalkozik, hogy felhívja a figyelmet a romák szenvedéseire a népirtásidején.

Ennek a sokoldalú erőfeszítésnek az a célja, hogy az oktatás és a kultúra eszközeinek használatával újra összekösse Európa Roma és Szinti lakosságát a holokauszt örökségével és ezáltal elősegítse a nagyobb megértést és toleranciát velük szemben, valamint hozzásegítse őket, hogy kezelni tudják azon kihívásokat, amikkel szembe kell nézniük napjainkban.

A projekt nemzetközi partnerei:

ALFA Foundation/International Gypsy Festival (Hollandia), Romano Kher National Centre (Románia) for Roma Culture, Philarmonischer Verein der Sinti und Roma (Németország), Slovo 21 (Cseh Köztársaság), Roma People Association (Lengyelország) és a Romedia Foundation (Magyarország).

További információért klikkeljen az alábbi linkre: http://www.requiemforauschwitz.eu/ vagy látogasson Facebook oldalunkra.

Szerző: Alastair Watt

Fordította: Pálfi Gergő

Advertisements