THOMAS HAMMARBERG: AZ EMBERJOGI BIZTOS, AKI KIÁLLT A ROMÁKÉRT

 

Március vége rendszerint a tavasz kezdetének hírnöke, ám idén az Európa Tanácsnál mindenképp egy korszak végét jelenti.

Az Emberi Jogok biztosaként eltöltött hat év után Thomas Hammarberg mandátuma véget ért és mi ez úton szeretnénk kifejezni köszönetünket mindazért, amit az európai romákért tett.

Hammarberg a svédországi Ornskoldsvik-ból származik és élete számos évtizedét töltötte emberjogi védelemmel.

His many illustrious roles before being appointed CoE Commissioner for Human Rights included the Ambassador of the Swedish Government on Humanitarian Affairs and was Secretary General at “Save the Children Sweden” and Amnesty International.

Mielőtt jelölték az Európa Tanács Emberi Jogok Biztosának a rendkívül gazdag életút állomásai közt találhatjuk a svéd kormány humanitárius ügyekkel foglalkozó nagyköveti posztját vagy az “Óvd a Gyermekeket Svédország” elnevezésű projekt általános főtitkári pozícióját az Amnesty International berkeiben.

2006. április 1-től kerül biztosként Strasburgba, folytatva nemes küzdelmét az Európában megszokott Romákkal szembeni embertelen bánásmód ellen.

A nemzeti kormányok felé megfogalmazott szókimondó kritikája felkavarta az állóvizet, ahogy például 2009-ben is történt, amikor Hammarberg nyílt levelet intézett Angela Merkel német kancellárhoz a Koszovóba történő deportálások azonnali leállítását javasolva.

A biztos felháborodott azon, amit Koszovóban tapasztalt, ahol kétségbeesett Roma családok éltek egy Mitrovicához közeli ólomszennyezett táborban.

Sürgette a nemzeti vezetőket, köztük Merkel asszonyt, hogy győződjenek meg saját szemükkel a koszovói jelentés valóságtartalmáról, amit ő maga “humanitárius katasztrófa”-ként aposztrofált.

Példaként említhetjük a franciaországi Romák kitelepítésének történetét 2010-ben, mely esetnél Hammarberg nagyon kemény kritikával illette a francia döntéshozást.

Még ugyanazon év szeptemberében kiadott egy nyilatkozatot “Ne stigmatizáld a Romákat”  címmel, amely elsősorban a francia deportálásokra adott válasz volt, de egyben minden európai nemzetnek is szólt.

“A megbélyegző retorikának véget kell vetni. Határozott lépéseket kell tenni a romák hátrányos helyzetének megszüntetése érdekében, nem utolsósorban eredeti hazájukban”- követelte.

Ugyanebben a nyilatkozatban beszél a Romák elleni diszkrimináció “hosszú és keserves” európai történetéről.

Az ő lankadatlan támogatását idén áprilisban a Szintik és Romák Európai Polgári Jogaiért Díjával (European Civil Rights Prize of the Sinti and Roma) jutalmazta Berlinben a Dokumentációs és Kulturális Központ, a Német Szintik és Romák Kulturális Tanácsa és a Manfred Lautenschlaeger Alapítvány.

Biztosként utolsó teendői között szerepel egy február 27-ei jelentés “A Romák és más Utazó Csoportok Emberi Jogai” címmel, amelyben 47 ország problémáit elemzi.

A jelentésben kijelenti: “A romák és más utazó csoportok legalapvetőbb emberi jogai sok európai országban nem biztosítottak és gyakran kirívó rasszizmust kell elszenvedniük. Messze elmaradnak másoktól az oktatás, foglalkoztatás, a megfelelő lakhatási körülmények és az egészségügyi ellátások terén. Rövidebb a várható átlag-élettartamuk, és más csoportokkal összehasonlítva náluk jóval magasabbak a csecsemőhalandósági mutatók.

Hammarberg folytatja küzdelmét az elterjedt és szélsőséges ideológia ellen, amit ő  ‘Cigányelleneség’ néven illetett és amely küzdelemért mi igazán hálásak vagyunk neki.

Nagy örömünkre szolgált, hogy hivatali ideje alatt együttműködhettünk, különösen amikor 2011-ben a “Kitaszítottak” (‘Uprooted’) című filmünkhöz kameránk elé állt, hogy egy őszinte objektív interjút adott.

Egyelőre nem tudni mit tartogat a közeljövő a svéd biztos számára, nagy valószínűséggel folytatja munkáját az emberi jogok élharcosaként. A temérdek tapasztalat és tudás birtokában talán nem meglepő, hogy megtudtuk: egy könyv megírását tervezi.

Bármi is legyen Hammarberg következő feladata, a legjobbakat kívánjuk neki és szívből jövő üdvözletünket küldjük az őt követő Nils Muizniek litván biztosnak, aki áprilisban kezdi munkáját és reméljük, hogy azon az alapon folytatja építő tevékenységét, amit elődje fektetett le.

Advertisements