Szélesvásznon az emberi jogok – Filmvetítés a Toldiban a Brit Nagykövetség szervezésében

Szép számmal voltak jelen az érdeklődők a Brit Nagykövetség által szervezett Emberi Jogok Filmnap (Human Rights Movie Day) alkalmából a Toldi moziban annak ellenére, hogy az eseményre a hét közepén, egy munkanap délutánján került sor.

Március 14- e a Rasszizmus Elleni Nemzetközi Nap, ezért egy szerdai napra szervezték a filmekből és beszélgetésekből álló programot.

Az idei sikert a brit nagykövetség az előző évben debütált és nagy érdeklődést kiváltó rendezvényére alapozta. Aminta minden korosztályból és nemzetiségből érkező nők és férfiak elfoglalták helyüket, az új brit nagykövet, Jonathan Knott nyitóbeszédet mondott, amit Magyar nyelven kezdett el.  

Ezt követően a filmszínház termébe invitálta a közönséget, ahol az Emberi Jogok Filmnap nyitófilmjeként a Romédia Alapítvány Szendrőládi vallomások című alkotása került vetítésre.

A Magyar nyelven forgatott angolfeliratozású dokumentumfilm egy Roma fiú történetét mutatja be, akit értelmi fogyatékosok iskolájába küldtek de ő mégis eljutott az egyetemig. A Bhim Rhao Egyesület munkájának köszönhetően az ambíciókkal és hittel teli Roma értelmiség új hulláma elevenedik meg előttünk.

A résztvevők hátradőlve élvezték a mozit, majd a film záróakkordját követően elismerésüket hosszú és meleg tapssal fejezték ki.

Később, a kerekasztal-beszélgetésnél részt vett a film rendezője, a Romédia Alapítvány igazgatója Bársony Katalin és a Magyar Tudományos Akadémiától Kóczé Angéla valaminta Szendrőládi vallomások főszereplője Káló Károly is. A vita moderator Domina Kristóf, az Athén Intézet igazgatója volt.

A beszélgetés főként a Magyarországon megvalósítható integrációs erőfeszítések és stratégiák témáit feszegette, ám hallhattunk a Szendrőládon alkalmazott fejlesztési programokról és oktatasi projektekről is, amelyektől azt remélik, hogy a helyi közösség jövőjére ténylegesen pozitív hatássall esznek.

Szintén megvitatásra került a media szerepe és lehetősége a sztereotípiák átformálásában, különös tekintettel Messing Vera és Bernáth Gábor Kisebbségek a Magyar médiában címmel megjelent tanulmányára.

A jövő lehetőségeit tekintve a beszélgetésen résztvevők egyetértettek az informatikai fejlesztések fontosságában, ide értve a kevésbé bonyolult és költséges hír- és információgyűjtés, rövidfilm-készítés technikáinak elterjedését, mint egy hatékony eszközöket a közösségek kezdeményezéseihez. Egyetértettek abban is, hogy a roma vezetőknek meghatározó szerepet kell betölteniük a kistérségi közösségek fejlesztésében. 

A nap egy másik, a Titkos Évek (Secret Years) című dokumentumfilmmel folytatódott, ami tizenegy leszbikus nő életvitelét mutatja be a szocialista időkből. A műsort a Magyarországon zsidó vagyok, Izraelben inkább magyar (In Hungary I’m a Jew, in Israel I’d rather be a Hungarian) című, a húszas- harmincas éveikben járó zsidók identitását taglaló dokumentumfilm zárta.

Advertisements