A Romák és a csodás játék

A Romák és a csodás játék

Andrea Pirlo-t, Ricardo Quaresma-t, Jose Antonio Reyes-t és Rafael van der Vaart-ot a labdarúgáson túl még egy fontos dolog köti össze: Roma Származásuk. A köztudatban nyilván úgy élnek, mint Olaszország, Portugália, Spanyolország és Hollandia  futballvilágának nagy tekintélyű nemzetközi játékosai, ugyanakkor ezek a játékosok roma örökséggel is büszkélkedhetnek. A labdarúgást és a romákat  Kelet-Európában leginkább a futball-huliganizmussal kapcsolatban emlegetik, főként a roma közösségek elleni izgatás okán. Holott a kapcsolódás a romák és a labdarúgás között lényegesen pozitívabb oldalról is megközelíthető, ami egyben inspiráló is lehet sok roma fiatal számára.

A fenti négyes a milánói San Siro-tól a barcelonai Nou Camp-ig a legpatinásabb stadionok világában forogva lett kiválogatva és kitüntetve mint a jelenlegi roma játékosok közt a legsikeresebb és legkiemelkedőbb karriert befutottak.

Alábbiakban megismerkedünk eme játékosokkal, az olvasóra bízva a nagy kérdés megválaszolását: “Ki minden idők legnagyobb roma labdarúgója?”

1.     ANDREA PIRLO

Észak-Olaszország lombardiai régiójában Flero városkában született egy szinti családban. Pirlo-t széles körben generációja legjobb irányítójaként tartják számon.  A nagy áttörést már tinédzser korában elérte még a Brescia csapatánál, azelőtt, hogy a jól jövedelmező  Inter-Milánhoz igazolt volna 1998-ban. Ez időtájt a haladás klubszinten megakadt ugyan, de csillaga a nemzetközi színtéren emelkedőben volt.

Az olaszok csapatkapitányaként 2000-ben a U21-es Európa bajnokságon nemcsak a legtöbb gólt szerző játékos lett, de megválasztották a torna legjobb játékosának is, így bezsebelte a torna Aranylabdása címet.

Ennek ellenére kibontakozását nem folytathatta az Inter keretei közt, mivel 2001 nyarán eladták a legnagyobb rivális klub, az AC Milán-nak. Az Inter vesztesége óriási volt, míg a Milán hatalmasat nyert az üzleten, amint az alábbi, legendás milánói szabadrúgás-gólok is mutatják.

A következő évben a Milán megnyerte az olasz nemzeti bajnokságot és a siker középpontjában a legkreatívabb középpályás cím díszelgett. Eközben Pirlo meghatározó szerepet vállalt az olasz válogatott figyelemre méltó sikerében is a 2006-os világbajnokságon. Miután az elődöntőben legyőzték a házigazda Németországot, a döntőben a Franciaországot büntetőkkel elverő olaszok emelhették magasba a trófeát, Pirlo pedig a a torna harmadik legjobb játékosának járó Bronzlabdát is megkapta.

Andrea Pirlo, amint magasba emeli az UEFA Bajnokok Ligája trófeát 2007-ben.

2007-ben Pirlo a Milán színeiben másodszor emelhette magasba a Bajnokok Ligája trófeáját és a  Milán-nál elért karrierje befejezése előtt a 2008-as Európa Bajnokságon valamint a 2010-es világbajnokságon is képviselte Olaszországot. 2011-ben méltóképp ért véget egy tíz éves varázslatos pályafutás, hiszen a  klub hét év után ismét megnyerte a Serie A-t. Pirlo jelenleg a Juventus csapatában játszik, ahol sokan remélik, hogy tapasztalata és klasszisa nagyban hozzájárul a klub korábbi patinás dicsőségének visszaszerzéséhez.

2. RAFAEL VAN DER VAART

Észak-Hollandiából, Heemskerk városából származik, ahonnan viharos gyorsasággal Európa egyik leghatékonyabb támadó középpályásává avanzsált. Hollandia összes parkja rendelkezésre állt a gyakorláshoz a spanyol anyától és hollland apától származó Van der Vaart-nak.

Az Ajaxhoz kerülvén hamar az egyik legkeresettebb középpályás játékos lett. Számos nagyon látványos gól fűződik nevéhez. Az Ajax-nál töltött ideje alatt megnyerte a Johan Cruyff Prijs nevével fémjelezett, az Év Tehetségének járó díjat a 2002-es és 2004-es bajnoki győzelmeiért. Mindezeket egy nemzetközi karrier követett előbb a Hamburgnál 2005-ben majd az igen jómódú spanyol óriáshoz a Reál Madridhoz igazolt 2008 nyarán.

Rafael Van der Vaart gólöröme a holland válogatott színeiben az angolok elleni találkozón.

Ez időtájt 2006-ban Van der Vaart már a hollandokat képviselte a világbajnokságon, valamint a 2004-es és 2008-as Európa Bajnokságokon. A 2010-es vb-n Dél-Afrikában, mint a holland csapat kapitánya egészen a döntőig vezényelte csapatát, ahol 1-0 ás vereséget szenvedtek a spanyoloktól Johannesburgban.

A 28 éves holland roma futball-maestro jelenleg az angol ligában szereplő Tottenham Hotspur csapatát erősíti, ahol kulcsfigurának számít a klub azon törekvéseiben, hogy a hazai és nemzetközi sikereik számát növeljék.

3. JOSÉ ANTONIO REYES

Reyes, spanyol káló szülők gyermekeként látta meg a napvilágot Sevilla dél-keleti részén Utrera kerületben. Spanyolország és Anglia közönségét villámgyors futásával és bombaerejű lövéseivel kápráztatja el.

Tinédzserként Reyes a Sevilla ambiciózus csapatában ért el hatalmas sikereket 86 meccsén 22 gólt szerzett szélsőként majd 20 évesen az angol Arzenál csapatába igazolt 2004 januárjában.

A fiatal káló annyira népszerű volt a Sevilla szurkolók körében, hogy a klub elnöke úgy döntött, lehetetlen őt eladni egy másik spanyol gárdának, noha a Reál Madrid erősen érdeklődött iránta.

Angliában aztán Reyes tagja lett annak a legyőzhetetlen Arzenál csapatnak, amelyik megnyerte a Premier Ligát 2004-ben, majd azt követően az angol FA kupát 2005-ben.

José Antonio Reyes az Atletico Madrid színeiben.

A Reál Madrid egy évig kapta kölcsön majd 2007-ben Reyes a szomszéd Atletico Madrid-nál írt alá szerződést, amellyel három év után az Európa Kupában jutott el a csúcsra, a Fulham legyőzésével Hamburgban.

A nemzeti válogatott színeiben 21 alkalommal szerepelt, egy olyan időszakban, amikor minden idők legsikeresebb spanyol válogatottjáról beszélt a sportvilág. Reyes válogatottbeli szereplésének legszebb pillanata 2003-ban volt, amikor a spanyol armada Örményország ellen 4-0-s győzelmet aratott, amiből két találat mögé Reyes neve kerülhetett.

Az elmúlt hónapban Reyes ismét a gyerekkori klubjához a Sevilla-hoz csatlakozott azzal a reménnyel, hogy újra feléleszti egykori klubja esélyeit és természetesen sajátját is a közeledő 2012-es EB-re.

 

4. RICARDO QUARESMA

A kiemelkedően tehetséges portugál támadó Lisszabonban született és indult útjára egy Roma családból. Lisszabonban szerezte első élményeit a futball világából, ahol trükkös játékával sokkolta az ellenfelek védelmét a Sporting csapatában, megnyerve a portugál bajnokságot is 2002-ben.

Ricardo Quarisma neve fémjelzi Portugália mennydörgő csapását.

Ezt követően, a nagynevű Barcelona csapatánál írt alá szerződést egy szezonra, majd visszatért a portugáliai Porto-ba játszani. Itt gyarapítja patinás éremgyűjteményét három bajnoki kupagyőzelemmel 2005-ben, 2006-ban és 2007-ben.

A 31 alkalom során a nemzeti válogatott színeiben, nemzetközi porondon, 2007-ben Belgium ellen szerzett góljával szerez hírnevet. A 2008-as EB-n szintén gyönyörű góllal járult hozzá az akkor még koraérettnek tartott tehetség, a Csehország elleni 3-1-es győzelemnél Svájcban, Genf városában.

A varázslat az Inter-nél majd a Chelsea-nél folytatódik, aztán a török Besiktas klub szerződteti 2010-ben. Törökországban a magasan képzett Quaresma ismét hozta a formáját és éremgyűjteménye a török kupagyőzelemmel gazdagodott 2011-ben.

Fenti négy tehetség az egyik legnépszerűbb játékban elért pályafutásával példát mutat a világnak arról, hogy mire is képes egy Roma sportoló. Hiszen világ- és Európa-bajnokok, angol, olasz, portugál és holland bajnokcsapatok tagjai ők.

Káprázatos játékuk bekerült a köztudatba és a róluk szóló legendák ezerszer hangosabban harsognak, amely legendák mellett a szélsőséges huliganizmus csak bugyuta motyogás.

Advertisements